Pages

Rabu, 11 Oktober 2017

Ampai Boleh Lipat Dan Jimat Ruang




video 
Ampai kain boleh lipat serta jimat ruang....






berminat boleh whatsapp 0125032978 Fizah Sahin

Sabtu, 23 September 2017

Reward Shaklee Dari Nany Shaklee

Alhamdulillah... bulan lepas mama dikategorikan Top 3 PUV Ogos #znzempire #shaklee... syukur... so.. orang atas..nany ajuya bagi reward tudung. Walau tudung belum sampai dekat tangan tapi hati berbunga bunga. Tunggu kembo azliza balik kampung baru mama dapat tudung reward. Mama happy bila ada yg hargai mama. Terasa seronok pula nak kejar kejar uv
 bulan ni๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. Tq nany ajuya๐Ÿ˜๐Ÿ˜š๐Ÿ˜˜




Laksa HomeMade


Laksa HomeMade.... tadi... cod Esp, Lecithin & Alfalfa dekat TF baru Teluk Intan. Ya Allah...perot ni mereka nak makan apa... last last fikirkan laksa..memusing le mencari Bunga Kantan & Daun Kesum. Dua bahan ni sangat lah penting..kalau idak tak jadi le laksanya....ehehe... 

Bahan bahan untuk laksa
* Ikan Kembung 1 kilo 
* Daun Kesum 
* Bunga Kantan
* 7 Biji Bawang Besar
* 30 Biji Cabai Kering (Potong Dan Rebus)
* Sedikit Belacan
* 12 Asam Keping
*Ajinamoto

*  Laksa 2 paket
* Timun, Salad, Bawang, Daun Pudina, Cabai Burung, Limau Kasturi

Siang Ikan Temenung, basuh, rendam dengan air garam+asam limau, biarkan sekejap.
Selepas itu...rebus ikan dengan 2 asam keling bagi hilangkan hanyir ikan. 

Asingkan isi dengan tulang. 

Air ikan ketepikan..nanti nak guna

Blender isi ikan dengan air... masuk dalam periuk

Blender tulang ikan.. tapis..ambil airnye...buat ulang dln 2 kali....

Lupa nak ambil gambo cabai kering yang siap direbus dan diblender dengan belacan. Dah blender masuk dalam periuk... 
Blender bawang 7 biji + air...masuk kan dlm periuk

Bunga kantan potong 2...masuk kan dalam periuk

Daun kesum.. leraikan dr batang...masukkan dalam periuk


Ni le bahan yg dimasukkan dalam periuk. Campak kan juga 7 biji asam keping. Sesudu kecil ajinamoto. Gaulkan dan tengkek atas dapur

Ok.... dah nak siap... letak kan garam secukup rasa...


Mee laksa yg dah siap direbus. Tuskan air nye.. mee laksa jenis basah.. tenggek air.. dah mendidih letak laksa. Dlm tak sampai 1 minit dah boleh angkat. Tuskan air๐Ÿ˜‰

Ni bahan yg nak ditabur.. Cabai burung, timun, daun salad. Daun pudina, limau kasturi.  OPS sori...mama lupa potong bawang... dah nak makan baru ingat bawah tak potong๐Ÿ˜‚. So...cepat2 potong... takde bawang tak sedap weh๐Ÿ˜…

Dah jom makan.... sedap nye... puas le hirup kuah berulang kali

Ok....last...utk resepi Kuah Laksa Ikan Tongkol meh klik disini Kuah Laksa Ikan Tongkol




Jumaat, 22 September 2017

Beg Untuk Tablet Lenovo


Wah.....cikgu cikgi dapat tablet LENOVO free. So... ada yg minat utk buat sarung tak? Ni mama try jahit 1 beg utk Tablet Lenovo sampai patah patah jarum mama. Nampak gaya nya..tak jadi le ambil order. Just boleh jahit guna kain nipis je. Bagi yg nak guna lain jeans...minta maaf sangat sangat...

Ni contohnye. Mama terpaksa siap kan nya guna jahitan tangan. Redha jele....luar cantik...tp dalam...alahai..... 


Selasa, 19 September 2017

Khasiat Bawang Putih Untuk Penyakit Jantung

Hari ini saya nak kongsi Resepi Ubat Jantung menggunakan Superfood Bawang Putih yang bergolek di dapur korang itu.
Alhamdulilah selepas mengamalkan resepi ini, nafas saya lapang dan tiada 'nyut-nyut' di dada. Malah tenaga saya juga bertambah, tak adalah letih sangat.

Memang betullah cakap ustaz yang sarankan amalan ini. Ustaz ini cuma minta tolong viralkan kalau berkesan, biar dapat tolong ramai orang. ☺

================================

RESEPI UBAT JANTUNG

BAHAN-BAHAN

3 ulas Bawang Putih
1 sudu besar Madu.


CARA-CARA

3 ulas bawang putih tu di cincang halus, biarkan selama 15 minit dan kemudian gaul rata dengan satu sudu besar Madu.

Kemam secara perlahan campuran bawang putih dan madu tadi. Seeloknya ambil semasa perut kosong, InshaAllah dalam masa 7 hari akan ada kesan yang ketara pada tubuh badan.

Rupanya resepi ini bukan sahaja untuk jantung, ada banyak khasiat lain seperti:

1. Mencegah lebihan lemak pada dinding jantung.

2. Mencegah serangan jantung dan saluran arteri tersumbat disebabkan penebalan dinding dalam pembuluh darah jantung.

3. Menurunkan tekanan darah tinggi dan kolestrol.

4. Merawat masalah kulit alergi dan gatal-gatal

5. Merawat masalah cirit birit

6. Buang toksik dalam badan

7.  Menambahkan daya ketahanan badan

8.  Menurunkan kadar gula dalam badan untuk pesakit kencing manis

9.  Mencegah penyakit kanser

10.  Mengurangkan sakit arthritis

11.  Boleh menurunkan berat badan

Lagi satu ustaz ini cakap kalau ada masalah seram sejuk, resdung dan demam berpanjangan pun bagus amalkan petua ini.

P/s Gunakan sudu plastik.

SUMBER: Abdullah Badar Bajrai

Isnin, 18 September 2017

Sambutan Penutup Kemerdekaan Ke 60


Tetiba mama rasa anak mama dah besar. Wah... duduk pon ada gaya. Thanks adam goh sebab tak hampakan mama. Mama memang teringin nak lihat adam gayakan baju yg mama jahit. Mama bukanle pakar jahit. Tapi seronok bila dapat hasilkan baju bendera dari tangan mama sendiri๐Ÿ˜‚. 


Siap kena ugut ngan mama supaya adam pakai baju Merdeka. Ehehehe... "mama... adam tak nak pakai baju merdeka. Adam nak pakai baju sekolah" 

"Adam kalau tak pakai baju merdeka, cikgu tak bagi masuk kelas...hahaha...." dalam nangis adam terus setuju nak pakai baju bendera. Jahatkan mama๐Ÿ˜‚


Ni rupanye muka adam... walau tak senyum..sekurangnya adam ada keyakinan...



Saguhati pon ok pe. Janji adam jangan meragam kat perhimpunan๐Ÿ˜…. Bagi mama Adam dah buat yg terbaik...hihihi




Nilah rupanye adik adik yang masuk Pakaian Beragam๐Ÿ˜‰.

Pertandingan Basikal Berhias

Puan haslinda. Datang dengan memakai shawl bendera malaysia. Wah...menarim perhatian cikgu cikgu dan staf. Terbaiklah kak linda๐Ÿ˜‰.



Kejutan mengejut... bila kak linda dapat hadiah yg tak terduga. Dia dapat hadiah utk pakaian beragam wakil staf dan guru๐Ÿ˜š


Majlis potong kek Merdeka

Gambar guru guru staf dan juga murid. Maaf gambar mama tak de..sebab mama tukang ambil gambar...

Tamat sudah Majlis Penutupan Merdeka ke 60 SK  Selabak.

Ahad, 17 September 2017

Hakikat Hidup Seorang Mama Dan Seorang Pengedar Shaklee


Dari ipoh ke teluk intan terus gegas ke kl..... oh kenapa ke kl dalam gesa gesa ye??? Sebab esok banyak plan nak buat kat rumah... 



Ada yg seperti saya tak??? Bila dah jadi mak anak 2 orang...gini le keadaan saya. Ngendong barang kiri kanan depan belakang...ehehe.... ada masa letih... ada masa seronok..inilah hakikat seorang mama....

Rupanya gesa gesa g kl sebab kembo saya kereta baru nya dah keluar.... wah wah... rahsia sangat ye... patutle ajak kita sekali ke kl...sebab nak bagi kita rasmi kereta baru dia.. semoga ada rezeki untuk diri ni miliki kereta idaman... insha Allah...memang ada niat nk tambah kereta tapi disebabkan ekonomi tak mengizinkan..  semoga 1 hari tercapai... amin. Amin.... oh ye... kembo saya ni... suri rumah..income dia shaklee tahu... sambil sambil ambil order jahit tilam baby...tp...dia mampu utk mengumpul aset sendiri...ada yg teruja tak๐Ÿ˜


Jumaat, 15 September 2017

Shaklee Di Mana Sahaja

Hari ni apply cuti sebab nak settlekan Insurans Maa Takaful dekat ZURICH IPOH. Selesai settle sedang waze jalan ke KG SRI KLEBANG IPOH, teringatkan IPOH pon ada SHAKLEE... so...terus le waze SHAKLEE IPOH. ni gara malam tadi ada customer order NUTRIFERON & DTX untuk HEPETATIS C. YA Allah..... semoga suplemen Shaklee ni memberi manfaat utk customer ku. Aaminnn....








First time order Shaklee dekat HQ. tu yg jakun. Selama ni order online je... ehehe



Yeaahhhh...dah dapat Pencuci Muka Enfuselle, DTX n Nutriferon... lega...jimat wit pos disitu๐Ÿ˜‚

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...